Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 Concursul editiei

Soapte

Casuta cu povesti

Zbor cu fulgi

Povestea anului

Altfel de povesti

Ce-si doresc copiii

Ninsoarea

Craciun fermecat
Poveste de iarna

Craciunul

Traditii

Renul

Iarna

Anul Nou

Penite inedite

Colinde

Scrisori pentru Mosu'

Anul Nou de-a lungul si de-a latul globului

Nu toata populatia globului e de parere ca anul incepe in mod obligatoriu pe 1 ianuarie. In functie de religie si traditii, multe popoare au alte date la care, bazandu-se pe texte sacre din credintele locului, sarbatoresc inceperea anului.

Anul Nou Japonez sau Shogatsu se sarbatoreste intre 1 si 3 ianuarie. Anul 2004 pentru noi va fi anul 2564 pentru budisti. In aceste zile se celebreaza nasterea lui Budha, care se presupune ca a avut loc in anul 560 inainte de Hristos. Fiecare familie serbeaza aceasta zi cu o cina traditionala la care se servesc 12 boluri cu orez, simbol al celor 12 luni ale anului. Imediat dupa 12 noaptea, pe 31 decembrie in temple incep sa bata 108 clopote pentru a alunga iluziile si pasiunile, care stau la originea durerii.

Anul Nou Chinezesc sau Chunjie incepe pe 16 februarie. Este zi de multumire si recunostinta pentru lucrurile bune primite in anul care s-a incheiat. Miezul noptii este marcat de sute de focuri de artificii, despre care se crede ca alunga spiritele rele. Se sta de veghe toata noaptea intrucat, conform traditiei, daca stai treaz in aceasta noapte, vei trai mai mult. Este o zi a banchetelor populare. Pe strazi, sunt purtati dragoni multicolori, construiti din hirtie si lemn.

Anul Nou Curd sau Nawroz este pe 21 martie. Aceasta zi il evoca pe eroul Kawa, cel care a eliberat poporul curd. Cuvantul "Nawroz" inseamna "Zi noua" si de mai bine de 2600 de ani se celebreaza prin aprinderea de focuri uriase, semn al libertatii si victoriei.

Anul Nou Indian incepe tot pe 21 martie. Anul acesta va fi pentru indieni cel cu numarul 2060. Aceasta data celebreaza momentul in care regele Vikrama Era a introdus calendarul.

Anul Nou in Sri Lanka sau Sinhala Aurud va fi pe 14 aprilie, marcand inceputul anului 2548. Se celebreaza cu o serie de gesturi ritualice printre care ungerea capului cu uleiuri din ierburi aromatice.

Anul Nou Islamic sau Muharram incepe pe 17 aprilie. Musulmanii vor incepe atunci anul 1425. Aceasta zi aminteste de drumul profetului Mohamed si al ucenicilor sai de la Mecca la Medina, inceputul unei noi ere si al unui nou calendar.

Anul Nou Evreiesc (Rosh Hashanah) va fi sarbatorit intre 10 si 12 septembrie si va marca inceputul anului 5765 din calendarul ebraic. Este o zi de rugaciune, in sinagoga se sufla dintr-un corn (Shafor) pentru a aminti poporului sa se intoarca la Dumnezeu. Zece Zile succesive sunt dedicate rugaciunii si penitentei.

Pentru crestinii din toata lumea, anul nou incepe pe 1 ianuarie, cu Sfantul Vasile la ortodocsi si Sfantul Silvestru la catolici.

Tuturor, indiferent de data la care incep anul, le uram un calduros si traditional

"La multi ani"!

Livia Popa (heidi) 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate