Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 



Concursul editiei

Soapte

Casuta cu povesti

Zbor cu fulgi

Povestea anului

Altfel de povesti

Ce-si doresc copiii

Ninsoarea

Craciun fermecat
Poveste de iarna

Craciunul

Traditii

Renul

Iarna

Anul Nou

Penite inedite

Colinde

Scrisori pentru Mosu'

Traditii si obiceiuri de Craciun

Se apropie sfarsitul anului si, o data cu el, sarbatorile de iarna. In sufletele fiecarui copil si nu numai incep sa-si faca loc gandurile despre cadourile ce vor veni si dorinta unui bradut cu luminite, globulete si bomboane. Unii dintre noi ne gandim ca macar acum sa incercam sa fim mai buni, iar altii se gandesc, cu nostalgie, la Craciunul trecut sau poate la cel din copilarie. Multi asteapta cu nerabdare fulgii de nea si jocul lor in bataia vantului…

Unul din primele semne ale apropierii Craciunului este Sfantul Nicolae (in calendarul ortodox), sarbatorit pe data de 6 decembrie. In seara din ajun (5 decembrie) Mos Nicolae vine si pune in ghetutele copiilor cuminti dulciuri si jucarii, ceilalti primind cate o nuielusa in semn de aducere aminte ca nu au fost cuminti. Apoi, pe 20 decembrie, in ziua Sfantului Ignat (in calendarul ortodox), se face sacrificarea porcului, in zorii zilei, aceasta constituind hrana rituala de Craciun pentru toti romanii. Pe 24 decembrie este sarbatorit Ajunul Craciunului. In dimineata acestei zile, copiii merg cu “Mos Ajunul”, care anunta deschiderea seriei de colinde si de alte obiceiuri specifice acestei perioade. Seara copiii merg cu “Steaua”, text de factura religioasa.

Popularitatea Craciunului a fost impulsionata in 1820 de cartea lui Washington Irving - "Cum se tine Craciunul la Bracebridge Hall". In 1834, Regina Angliei, Victoria, si-a adus sotul german, Printul Albert, la castel, introducand in imperiu traditia bradului de Craciun si a colindelor ce se tineau in Europa. In 1860, ilustratorul american Thomas Nast s-a inspirat din povestirile europene despre Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor, pentru a-l crea pe Mos Craciun (Santa Claus). Astfel, s-a ajuns ca, acum, in fiecare an in dimineata zilei de 25 decembrie, fiecare dintre noi sa se trezeasca ceva mai devreme decat de obicei si sa alerge cu sufletul la gura pana la brad, cu speranta ca Mos Craciun nu a uitat sa lase ceva sub el.

Ziua de 31 decembrie este ziua in care se umbla cu “Plugul” si “Plugusorul”, primul apartinand flacailor, cel de-al doilea copiilor. Textul urarii este similar el punand in evidenta un "manual" versificat al practicilor agricole, dovada ca odinioara Anul Nou se sarbatorea la 1 martie.

De ziua Sfantului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie (in calendarul ortodox), grupuri de copii merg cu “Sorcova”, confectionata din flori de hartie. Odinioara, sorcova era un manunchi de nuiele inverzite, aceasta fiind adevarata semnificatie a sa (tinerete, vigoare, belsug). Obiceiul se practica de catre un baiat, iar gazdelor li se adreseaza urari de bun augur, invocandu-se sanatatea, belsugul si prosperitatea.

In Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, preotul merge din casa in casa si stropeste cu apa sfintita casa si pe cei ai casei. Pe o masa, se aseaza tot felul de bucate din care preotul trebuie macar sa guste pentru a le sfinti. O mana de fan si de graunte se pune sub fata de masa, apoi aceasta se amesteca cu hrana care se da animalelor si pasarilor. Fetele cer preotului putin busuioc pe care il vor folosi ulterior la o serie de practici de atras iubirea flacailor. Numarul practicilor este foarte mare si ele se deosebesc de la zona la zona.

Pe 6 ianuarie, in calendarul ortodox, este sarbatorit botezul Domnului. Se zice ca in aceasta zi, o data cu sfintirea de catre preot a apei (aghiazma mare), sunt sfintite toate apele pamantului.

Colindele, colindele de copii, urarile de belsug si recolta bogata cu Plugul, Plugusorul, Sorcova, Vasilca, Jocurile cu masti (Capra, Cerbul, Brezaia, Turca), Cantecele de stea sunt cateva din manifestarile folclorice care fac din sarbatorile de iarna unele din cele mai asteptate si indragite sarbatori ale poporului nostru. In aceasta perioada, o caldura invizibila pare ca ne inconjoara, si in majoritatea dintre noi dorinta de a fi mai buni este mai pregnanta. Zambetul ne descresteste mai des fruntea, iar rasetul unui copil ne induioseaza mai usor. Fulgii de nea ne readuc aminte de copilarie… Si toate astea pentru ca se apropie Craciunul…

(Sursa: http://cimec.cilea.it/Etnografie/Craciun)



 

 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate