Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 Concursul editiei

Soapte

Casuta cu povesti

Zbor cu fulgi

Povestea anului

Altfel de povesti

Ce-si doresc copiii

Ninsoarea

Craciun fermecat
Poveste de iarna

Craciunul

Traditii

Renul

Iarna

Anul Nou

Penite inedite

Colinde

Scrisori pentru Mosu'

Renul, ajutorul lui Mos Craciun

…sau cel putin asa aflam din basmele ce ne-au incantat copilaria. Adevarul e ca acest animal nordic a fost domesticit de secole si s-a dovedit a fi foarte folositor.

Pentru laponi si siberieni, renul reprezinta foarte multe: carne, lapte, piei, mijloc de transport. Un animal dotat cu toate calitatiile pentru a supravietuii in clima aspra a nordului. In scurtele veri polare migreaza in zonele cu iarba multa si mananca pe saturate. Iarna insa trebuie sa caute sub zapada orice firicel verde pentru a nu muri de foame. Il ajuta marginile foarte ascutite ale copitelor care pot taia chiar si gheata. Tot forma copitelor foarte late ii este de mare ajutor atunci cand este nevoit sa traverseze terenuri stancoase si lacuri inghetate. Este aparat de viscole de blana sa deasa, tocmai de aceea blanile de reni sunt atat de apreciate de crescatori…

Renul este un animal extrem de sociabil. Isi petrece toata viata in turme mari, fie in salbaticie, fie domesticiti. Armonia unor asemenea adunari este tulburata putin doar in perioada de imperechere, cand masculii se infrunta pentru dreptul de a infiinta un harem. Dar se linistesc repede, luptele fiind rareori fioroase de-a dreptul. De obicei, animalul care se simte inferior paraseste terenul si se declara invins.

Doar la aceasta specie, atat masculii cat si femelele poarta cu mandrie coarne. Coarne foarte apreciate, de altfel, de oamenii nordului: din ele se realizeaza tot felul de unelte sau se sculpteaza obiecte ornamentale, amulete care apara de spiritele rele si statuete.

Renii au fost exportati cu succes in Alaska in 1891 si au devenit rapid o parte esentiala din viata eschimosilor. S-au raspandit in tot nordul Canadei si au primit si un nume nou – acolo ei se numesc caribu. Dar si-au pastrat obiceiurile si migreaza in fiecare an cu miile pana dincolo de cercul polar in tundrele cu iarba deasa…

Rezistenti si blanzi, renii sunt folositi pe post de cai la sanii si dat fiind ca Mos Craciun isi are casa tot undeva in nord, era normal ca si sania sa sa fie trasa tot de aceste animale simpatice.

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitz sunt de departe cei mai celebri reni din cati au existat pentru ca ei sunt renii Mosului. Nu-i intrece decat Rudolph, cel cu nasul sau rosu, care le lumineaza calea.

Alexandru Miroiu (Little_NY) 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate