Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 



Concursul editiei

Soapte

Casuta cu povesti

Zbor cu fulgi

Povestea anului

Altfel de povesti

Ce-si doresc copiii

Ninsoarea

Craciun fermecat
Poveste de iarna

Craciunul

Traditii

Renul

Iarna

Anul Nou

Penite inedite

Colinde

Scrisori pentru Mosu'

Craciunul din copilarie

Cu prilejul Sarbatorilor de iarna, publicatia Floare Albastra si Club Romantic au organizat un concurs de creatii literare, intitulat "Craciunul din copilarie". In urma voturilor primite din partea juriului format din membri ai clubului, s-au acordat urmatoarele premii:

 

Premiul I - Monica Serban (Monicutza)

 

Se facea ca era pe la mijlocul anilor 80'... Iarna aceea a fost mai blanda cu noi si frigul din apartament mai usor de suportat... Era zapada afara, dar gerul inca nu isi aratase coltii. Trecusera vreo doi ani de cand aflasem ca de fapt Mos Craciun, despre care crezusem cu incapatanare ca are cheia de la casa atarnata de gat cu sfoara si intra noaptea pe usa exact cand adorm eu, avea niste reprezentanti fideli ce ii urmau instructiunile cu toata seri-ozitatea.

Nu suferisem nici o "trauma" la aflarea acestei vestii ingrozitoare, pentru ca parintii mei isi faceau datoria cu sfintenie si cu discretie...darurile apareau intotdeauna sub pom la momentul potrivit si respectau dorintele oricarui copil din Romania la vremea aceea: portocale, banane, ciocolata chinezeasca si, daca erai norocos, poate o masinuta teleghidata - adusa de soferii de pe TIR din Siria - sau o papusa Olimpia Panciu, cu par lung, blond si rochie de catifea.

Pe 24 decembrie, dupa ce am isterizat toti vecinii cu patinoarul facut ad-hoc in fata blocului pe singura fasie ramasa neatacata de sacii de sare, am intrat in casa - unde caloriferele incepeau sa pocneasca incet, vestind binecuvantata caldura ce urma sa poposeasca in camerele noastre pana pe 2, 3 ianuarie - dornica sa impodobesc bradul pe care, in sfarsit, tata il aranjase in suportul de fier. Mama inca nu venise de la servici. Curios... era 8 seara si ea inca nu aparuse. Cumparaturile de Craciun erau deja facute, serviciul il terminase la 6... pe unde umbla oare? Eeee, lasa ca vine ea... Am scos globurile si celebrele bomboane in hartie argintie, dar pentru ca fratele meu vroia sa aranjeze instalatia mai intai, mi-am zis ca mai am timp sa mai citesc putin din "Calatorie spre centrul pamantului".

Cartile erau cele mai bune prietene ale mele si la 7 ani citisem deja Amintirile lui Creanga si toate Povestile nemuritoare din BPT. Biblioteca de la scoala era deja istorie... biblioteca municipala prea asaltata de mii de oameni ca sa gasesc intotdeauna ce vroiam eu... Sufeream cand ma milogeam pe la cate un coleg sa-mi dea si mie sa citesc "Cei trei muschetari" sau "La Medeleni". Iar in sufrageria mea, in vitrina, tronau la mare cinste cateva zeci de carti cumparate de-a lungul anilor de parintii mei, dar insuficiente pentru ritmul de o carte pe zi la care ajunsesem. Dar ce mai conta? Am trecut peste frustrari si m-am afundat in lectura... Dupa vreo jumatate de ora, tiiiirrrr.... soneria! Fratele meu era tot infasurat in niste beculete, tata mesterea nu stiu ce in bucatarie, asa ca a trebuit sa ma duc eu sa raspund.
Era mama, care cara dupa ea o geanta imensa. “Te pomenesti ca iar au venit bisnitarii cu portocale, cafea si alte minunatii”, m-am gandit eu atunci. Dar asa multe sa fi luat totusi? Numai un zambet, mama mi-a zis sa mergem direct la brad si sa-mi descopar cadoul singura. Am carat amandoua geanta pana in sufragerie, a venit si tata dupa noi, asa o agitatie ce s-a produs...

Surpriza avea sa-mi taie rasuflarea si sa ma lase muta vreo cinci minute... De sub fermoarul gentii s-au revarsat Creanga, Caragiale, Blaga, Drumes, Dumas, Jules Verne, Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, Marin Preda, Adrian Paunescu, Dostoievski, Cehov, Balzac, Calinescu, Rebreanu, Ionel Teodoreanu, Cezar Petrescu... In total 50 de carti. Toate numai ale mele. Prima de sarbatori, pe deplin meritata de mama, fusese consumata integral la librarie.

N-am sa uit niciodata mirosul proaspat de tipar si ochii mamei care imi spuneau ca Mosul va veni intotdeauna, daca voi crede in el!

 

Premiul II -Valentina Dinca (Bulina)


Spiridusul focului


"Dessinez moi un moutton" spune micul print, asa spun si eu si va invit pe toti... la "desenat", sub orice forma doriti... ganduri, amintiri... zile frumoase de iarna, zile mai triste sau fericite...

Casuta ascunsa intre salcami pufaia linistita in dimineata de iarna… salcamii pareau infloriti in plina iarna sub mangaierea degetelor de nea… vantul mai scutura doar din cand in cand, lasand stelute purtate de vant sa se lipeasca de geamurile inmugurite in gheata… apoi geamurile prinsera a se aburi… noi flori apareau la ferestre. degetele nerabdatoare de copii, pline de dulceata si aerul rasuna a chiote vesele… Salcamii intindeau brate grele catre ochisorii amuzati… tropaiau pasi mititei si zapada scartaia a sotron sub ei… Navaleau prichindeii in bucataria deja calda… ramasesera singuri acasa… Eheee, mamuca si tatuca plecasera in targ sa aduca bradut… chicoteau si se inghionteau luand presurile in picioare… Hai, mai Martine, si tu aici… Batranul si latosul caine dadea din coada, parasind presul de la intrare si adulmecand aerul cald din bucatarie… eheeee, mirosea a placinte… Simtea bratele celor doi prichindei cuprinzandu-i grumazul, si urechile trase in toate partile…

Se stransesera in jurul focului ingramadind acolo surcele si lemne uscate… trosneau... si focul strabatea vesel…

Pe masa de lemn gasira placinte si luand castronul cu ei, impartira frateste placintele cu Martinica… pleoapele incepeau sa alunece somnoroase… eheee, cu troznet de lemn isi facu aparitia o fiinta atat de mica, cu ciubote de culoarea jarului… calare pe o scanteie pornise catre horn cand zari cei doi copilasi dormind sprijiniti de spatele batranului caine si resturile de placinte din castron…

Era un spiridus tare curios… dar si grijuliu, stia ca nu putea sari pe podeaua de lemn, ca ar fi lasat pasii sai in urma flori rosii si galbene… se plimba pe grilajul usitei sobei, adulmecand pofticios aroma placintelor… Eheee, ce ar fi gustat si el una… Tot tropaind pe grilaj se trezi deodata privit de trei perechi de ochi… tiiiiii, na ca s-au trezit, isi scarpina spiridusul barbita… Ce sa faca acum ? S-ar fi rotit repejor sa se transforme iara in flacara dar cum era tare pofticios si curios ramase langa grilaj uitandu-se si el la ei… Isi dadura binete apoi, politicosi, dar cum aveau cu totii fete caraghioase pufnira in ras si incepura sa sporovaiasca… Spiridusul le povesti cum e in lumea lui… de cararile de jaratec si cum pe scantei putea sa colinde prin horn agatandu-se de rotocoale de fum sa se inalte spre cer… tot sporovaind au terminat si placintele… sub servet se odihnea un cozonac pufos… umplura strachinuta si canile cu lapte si cozonacul fu pus la mare cinste langa ei. Adusesera si gutui galbene… Degetele lor scoteau stafidele si cozonacul se transforma deodata in camp de bataie… Spiridusul lua cu el o stafida si o bucatica de gutuie sa le spuna si celorlati de bunatatile din casa ascunsa intre salcami…

Se auzeau pasi la usa… maini grijulii ridicara pe cei doi prichindei si ii pusera in patuturi… mormaiau copilasii ceva de spiridusi dar nu se trezira… Casa se umpluse de miros de gutuie coapta si focul ardea vesel… Lemnele isi intindeau nervurile in izbucniri de scantei...

 

Premiul III - Anda Gorea (Poetry)

 

Amintiri dragi, precum ceara din candela ingerului, bat ritmic, uneori declansind o angoasa, alteori starnind dintr-o furtuna de sentimente un zambet.

Sa ma vindec, ma refugiez in copilarie, locul singurei puritati permise: inocenta. Si numar clipele intorcand clepsidra... un pitic tocmai asculta: unu, doi, trei...

E o noapte! Una singura care desparte dragostea in doua picaturi: cea mai mare, plina de sfintenie si mister, cea mica avand speranta si parfum de brad.

Sunt doar un copil care priveste pe fereastra catre strada luminata de mii de beculete si, pe furis, la bradul impodobit cu beteala, cu bomboane dulci, invelite in staniol. E singura noapte in care nu vreau sa dorm, dar mama tot ma trimite, grijulie, la culcare. Exilat, inchid usa camerei incet, stau in intuneric si il strig: "Ingeras! Ingerasul meu!"... e noaptea in care pot sa vorbesc cu el si sa il ating... ceva ma tulbura insa... e ca un licurici care rasare de dupa perna mea: ingerasul...

"Crezi ca o sa vina Mos Craciun in aceasta seara? I-ai spus ca vreau sa il vad?" Clipeste jucaus, isi potriveste mai frumos aripile micute si rade.

"De ce razi? Eu stiu ca vine, mama nu minte niciodata si apoi... de unde sa primesc un cadou, daca nu de la el?"

Se opreste din rasul sau cristalin si zambeste ca si cum ar sti ceva tainic. Inclina capul potrivindu-mi mainile sub plapuma.

"Dar nu vreau sa dorm, vreau sa il vad. Niciodata nu pot sa il vad ...offf! De ce?"
Tacerea lui imi spune ca nici el nu stie. Nici ingerasul nu stie de ce nu il pot vedea pe Mos Craciun.

"Dar tu il poti vedea? Poti sa-mi spui tu cand vine?"

Topaie fericit, agitandu-si mainile a incuviintare. Am sa cred ca ingerasul o sa-mi spuna cand vine Mosul si apoi vom imparti frateste cadoul meu. Ma tolanesc mai adanc in patul moale, cu ingerasul pe perna mea. Si daca, cumva, n-am sa il vad pe Mos Craciun, dimineata am sa dau fuga, tusti, langa brad, iar seara urmatoare am sa povestesc in gand ingerasului despre bucuria gasirii lui, despre ce o sa spuna mama... Visez brazi inalti si multe multe cadouri colorate...

Tic, tac, tic, tac... ingerasul leagana pendula... Exista undeva un suflet care in lumina amintirilor va fi mereu copilul cu un inger din noptile de Craciun.

Premiul III - Mirabell

.. Si din cauza copacilor nu vedea padurea... !

Nu la cineva anume ma refer, ci la noi toti: discutam asa de mult despre reguli încît nu vom mai avea în curînd nici un subiect de aplicatie al acestor reguli... Cum sa catalogam si ce anume? Hai sa lasam oamenii sa scrie, sa viseze cu ochii deschisi, cu degetele pe tastatura, hai sa nu-i inhibam... Propun sa declaram verde pentru toate visele: vine Mos Craciun si fiecaruia îi este
un vis permis.

Hai sa ne jucam de-a visele, copii mari !

Spuneti ce va trazneste prin minte, fiti liberi, spuneti ce vreti voi !

Povesti de iarna, e zapada sau o sa fie, daca nu v-o imaginati si mîtza toarce si afara e frig si înauntru e cald... Ce va pasa de premii ?

...era odata ca niciodata... Hai, povestiti la gura sobei, chiar nu vedeti cît s-au marit ochii de curiozitate ? Toti sîntem acum copii si ni s-au marit ochii, nu încetati sa povestiti.

Sa încep eu ?... Era odata ca niciodata...

Era odata o seara de iarna si cerul sticlea înghetat si ne suflam amarnic în
mîini de frig, vad înca aburul rasuflarii, si vazduhul era plin de veselie, era noapte si luna plina... si am scos sania, era atîta veselie în iarnaî nghetata, în aer, peste tot ! Doar chiote, cine conduce cel mai bine si în vitzeza o sanie (cu calcîiiele, bineînteles, spre disperarea parintilor, caî ncaltarile...) Cîndva, în seara tîrzie revin acasa, las sania undeva în curte, înca mai rîd de toate alea si în casa e cald si spre mirarea mea mama nu ma mustra, desi am stat cam mult - probabil pentru ca prea straluceam de bucurie...

Alta iarna, iarna adevarata, cu viscol. Asa de multa zapada încît a trebuit sa ne facem pîrtie afara cu o lopata care era deja pusa de tatal meu (prevazator) în casa. Iar noi, copii, ne-am facut tuneluri prin zapada din curte. A fost fantastic ! Cum ne urmaream prin tuneluri, cu fulare strînse la gît, ce frumos, alb si curat era ! Numai zapada, stînga, dreapta, jos, sus, ce curat si alb mirosea zapada !

Sau: iar iarna. (presupun ca parintii nu erau acasa, altfel...) Noi, copii neastîmparati (eu si fratii mei) ne uitam pe geam la zapada si cineva are ideea sa facem concurs si anume, cine poate sa faca cele mai multe ture descult prin zapada...zis si facut, si acum mai simt cum îmi sfîrîie talpile... atiî ncercat asa ceva vreodata ? Sa vezi cum este cînd vii înapoi de la ´concurs´ si îti lipesti talpile de soba, trebuie sa urli putin de durere, ca diferenta brusca de temperatura...

Ati luat vreodata ´tzeapa´ asta, copil fiind ? Cînd e foarte frig iarna, de ai mîna umeda se lipeste pe clanta sau altceva metalic; cineva m-a ´sfatuit´ (tzeapa, i-am pacalit apoi si eu pe alti copii ) sa-mi lipesc limba de clanta portii... De n-as fi avut curaj sa discern siî nca repede , puteam ramîne mult si bine lipita acolo. M-a costat putina epiderma si înca din cea mai sensibila... dar n-am avut de ales, ca mai si ningea.

Cînd spun ´iarna´ ma gîndesc la foarte multe lucruri. Dar înafara de ski, temperaturi scazute si copaci desfrunziti înseamna pentru mine mai mult decît toate o dimineata perfecta de iarna din adolescenta: ma trezesc, e frig si o lumina alba, pura, geamul e plin de flori de gheata, fantastice flori de gheata. Ma uit pe strada - totul e alb, cît cuprinzi cu ochii... Atunci am crezut prima oara în povesti de Anderson. Acea dimineata de iarna n-am s-o uit vreodata, îmi este adînc întiparita în suflet, e o parte din mine.


Premiul IV -Cristian (Kroz)

Sperante, cuvinte, o cana de vin fiert, fulgi de nea, amintiri placute, sinceritate, soapte fierbinti, atingeri delicate, fericirea...

Iarna s-a prabusit peste noi, fara sa ne intrebe daca vrem sau nu sa inghetam iar, daca avem sau nu chef de fulgii ei de zapada...

Frig... e atat de frig afara ca totul a ajuns sa fie acoperit cu o pelicula subtire de gheata. Oamenii merg zgribuliti prin vantul care spulbera zapada. Trebuie sa iti tragi fularul peste fata ca sa nu ingheti, sa iti indesi caciula peste urechi si sa mergi repede in directia in care te indrepti.

Ici si colo vezi copii care se bat cu bulgari de zapada, ignorand frigul. Sunt atat de fericiti...

Cainii care au un stapan iubitor au capatat si ei haine de iarna, indragostitii se plimba mai lipiti unii de altii, incercand sa se incalzeasca... peste tot numai zapada!

 

Un fulg de nea s-a prabusit

Atunci pe a ei geana

Si-un ochi albastru a clipit

In acea zi de iarna

 

Un suflet bland m-a mangaiat

Cu-acele dulci cuvinte

Si buze moi mi-au aratat

Iubirea ce o simte

 

O mana-ascunsa-n mana mea

Ma strange cu putere

Si-un zambet cald imi oferea

O clipa de placere

 

Un gand nebun imi ratacea

Departe, prin zapada

Iar lumea toata ingheta

In frigul de pe strada.


Felicitari tuturor participantilor!
Desenele au fost special realizate de Tina (bulina) pentru
lucrarile premiate la concursul "Craciunul din copilarie".

 

 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate