In loc de editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian |Redactia & Arhiva

 Soapte

Casuta cu povesti

Ganduri de martisor

Printre oameni

Despre iubire

Amintire din Bucegi

Primavara mereu

Li se intimpla si altora

Sa rasfoim Playboy
Parcul meu

Scrisoarea despre iubire

Penite inedite

Randuri inchinate mamei

Fotograf sentimental

Prea alb ...

In gradina “Iepurasului”… sau…
Haideti sa rasfoim “Playboy”

Mi-am spus ca, daca data trecuta am “rasfoit” pentru voi o revista pe care o citesc doar “fetele” (oare numai ele?), sa incerc acum, de dragul echilibrului (si al respectarii principiului egalitatii intre sexe…) sa trag cu ochiul si la ce citesc doar “baietii”.

Din capul locului va zic ca eu nu cred ca revistele pentru femei sunt citite doar de femei, asa cum nici revistele pentru barbati nu sunt citite doar de barbati. Si stiti de ce?

Pentru ca si noi, femeile, dar si ei, barbatii, suntem in egala masura manati de curiozitate si de dorinta de a afla raspunsul la intrebarea: “ce ii trece prin cap persoanei de sex opus care are importanta in viata noastra?”. Si ca sa afli raspunsul te gandesti ca o revista dedicata, dupa caz, sexului frumos sau sexului puternic, ar putea sa-ti ofere macar o minima cantitate de informatii utile. Iata, asadar, de ce am ales sa va povestesc despre Playboy, revista barbatilor, pe care stiu sigur ca sunt femei (destepte) care o cumpara pentru sotii/iubitii lor si o citesc si ele.

In acest scop, am luat la intamplare cateva numere din cele peste 50 aparute in Romania, aflate la o oarecare distanta in timp unul de altul, si anume: noiembrie 2002, septembrie 2003, noiembrie 2003 si ianuarie 2004. Cu siguranta ca Hugh Hefner nu-si imagina, acum mai bine de o jumatate de secol, ca revista pe acre a gandit-o el avea sa faca, intr-un fel, istorie, ca avea sa contribuie la schimbarea unor mentalitati sfidand conventiile si uimindu-si neincetat atat admiratorii, cat si detractorii.

Dorindu-se un aliat al barbatului modern, Playboy a incercat, de-a lungul anilor, sa-si educe cititorii, oferindu-le nu numai distractioe, ci si luari de pozitie, oferindu-le informatii pertinente astfel incat sa-si dezvolte propriile convingeri si sa ia atitudine.

Varianta romanesca a revistei Playboy incearca – si reuseste – sa fie la inaltimea reputatiei mondiale pe care o are “Iepurasul” american. Forma grafica exceptionala si continutul fiecarui numar lansat pe piata din Romania sunt cele care indreptatesc aceasta afirmatie si care o mentin in top. In ceea ce priveste forma grafica, cred ca toti cei acre au vazut un pictorial Playboy imi vor da dreptate. Nu de alta, dar ce e frumos e frumos (sau cum spunem noi, romanii, “si lui Dumnezeu ii place…”). Aparatul de fotografiat surprinde nuditatea in ipostaze care incanta cu adevarat vazul, intocmai ca niste tablouri; nimic vulgar, indoielnic, reprobabil sau “scarbos” (ca sa ma exprim intr-o maniera neeleganta, dar convingatoare).

Frumoasele femei care pozeaza pentru Playboy fac acest lucru cu gratie, cu inteligenta si cu spirit. Nu e pornografie, e arta. Nu degeaba cateva din cele mai frumoase – si faimoase – femei din lume au pozat pentru Playboy. Daca vreti sa va faceti o idee, este suficient sa rasfoiti numarul din ianuarie 2004, unde, cateva dintre cele mai celebre frumuseti care au aparut intre anii 1953-2003 in paginile revistei sunt reunite sub titlul “Femeile senzationale din Playboy”; poate ca unii dintre voi n-or sa-si creada ochilor, dar acolo chiar sunt: Raquel Welch, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Aita Ekberg, Ursula Andress, Kim Novak, Linda Evans Joan Collins, Elle Macpharson, Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, Farrah Fawcett, Joan Severance, Kim Basinger, Cindy Crawford si inca multe altele, la fel de frumoase si celebre.

Cat despre continut, revista Playboy care apare in Romania incearca sa nu tradeze confesiunea pe care, insusi Hefner a facut-o candva: “Cand am conceput Playboy, am vrut sa devin mentorul si vocea tinerilor sofisticati din toata lumea, axand editorial revista pe placerile si problemele lor, oglindindu-le stilul de viata”.

In sumarul fiecarui numar al revistei se regasesc urmatoarele sectiuni: “reportaje si opinii”, “Pictoriale”, “Interviu”, “Alternativa Playboy”, “Departamente”, “Vicii si servicii” (uneori).

Pot sa va fac o marturisire? Atunci cand imi cade in mana o revista Playboy primele “vazute” si “citite” sunt sectiunile “Pictoriale” si “Interviu”. Asta nu inseamna ca voi nu puteti sa preferati o alta ordine in care sa cititi toate sectiunile revistei.

As vrea sa insist putin mai mult pe sectiunea “Interviu”, care, de regula, gazduieste doi invitati, unul dintre ei trebuind s araspunda la “20 de intrebari”.

Prestigiul de acre se bucura revista face ca provocarii de a fi intervievat de “Iepuras” sa-i raspunda personalitati din diverse domenii/sfere ale vietii sociale sau culturale.

In “Playboy”-ul de peste ocean au fost intervievati de-a lungul timpului personalitati ca Fidel Castro, Frank Sinatra, Martin Luther King jr., Malcolm X, Jimmy Carter etc. In numerele pe care le-am mentionat, la “nterviu” va veti intalni cu Gica Popescu si Gica Petrescu (noiembrie 2002), Catalin Botezatu si Florin Piersic jr. (septembrie 2003), Florentin petre si Juliette Lewis (noiembrie 2003), Jack Nicholson si la “20 de intrebari” cu: Dan Helciug, Mihai Dobrovolschi, Mihai Gainusa, Liviu Mihaiu, Gianina Corondan, Brianna Caradja, Sorin Oprescu, Alexandra Dinu, Andrei Nourescu, Monica Anghel, Razvan Fodor, Dan Negru, Toni Grecu, Lucian Vasilescu, Florin Dumitrescu, Catalin Radu Tanase, Dana Savuica, Stefan Banica jr., Florin Piersic si Alexandru Papadopol.

Acest numar, din ianuarie 2004, este, in acelasi timp, un numar de colectie in care, pe langa forografiile Playboy (de acre v-am spus deja) mai gasiti, la rubrica “50 de ani de Playboy”, un scurt istoric al revistei, al evolutiei ei de-a lundul celor 50 de ani de aparitie, cu exemple elocvente cu privire la modul in care revista a depasit limitele conventionalismului, banalului, suficientei si ingraditii intelectuale, folosindeu-se de imagini si cuvinte pentru “a sparge tiparele”. Ce pot sa va spun mai mult?

Lectura (si… vizionare) placuta!


Rainyday
(Mihaela Negrila)


 


© Club Romantic 1997-2004, Toate drepturile rezervate