In loc de editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian |Redactia & Arhiva

 Soapte

Casuta cu povesti

Ganduri de martisor

Printre oameni

Despre iubire

Amintire din Bucegi

Primavara mereu

Li se intimpla si altora

Sa rasfoim Playboy
Parcul meu

Scrisoarea despre iubire

Penite inedite

Randuri inchinate mamei

Fotograf sentimental

Prea alb ...

Despre iubire…

Oare chiar se poate spune ceva despre iubire? Unii au incercat si le-a iesit ceva (vom vedea mai jos ce), altii s-au abtinut si au preferat sa nu spuna nimic despre iubire, au preferat doar sa o traiasca… Sau sa o astepte… Fiecare dintre noi a iubit la un moment dat sau inca mai iubeste. Sau va iubi. Fiecare dintre noi isi doreste caldura unui alt suflet alaturi de al sau si fiecare dintre noi tanjeste dupa apropierea celui iubit. Pentru multe persoane o noua zi inseamna un mic univers alaturi de cel/cea iubit/a. Totul se rezuma la mici gesturi, cateva priviri, atingeri, zambete, multa caldura, dragoste… Pare atat de simplu. Si totusi… Parca nu este. Insa cine spune ca iubirea trebuie sa fie simpla?

Plecand de la ideea ca este imposibil sa definesti acest sentiment (asta pentru ca, pentru fiecare dintre noi, iubirea poate insemna altceva, este ceva foarte subiectiv) am incercat sa gasesc cele mai frumoase cuvinte spuse vreodata despre ceea ce isi doreste fiecare dintre noi, despre ceea ce ne imbogateste viata, despre ceea ce traim (uneori fara sa stim), despre ceea ce ne umple sufletele sau… ne face sa suferim... Despre iubire…

 

 

- “A iubi inseamna a inceta sa traiesti pentru tine, a face ca toate sentimentele omenesti, teama, speranta, durerea, bucuria, placerea, sa nu depinda decat de o singura fiinta; inseamna a te scufunda in infinit, a nu gasii nici o limita simtirii, a-ti inchina viata unei persoane in asa fel incat sa nu traiesti si sa nu gandesti decat pentru a o face fericita; a turna maretie in injosire, a gasi alinare in lacrimi indurerate, placere in suferinta si suferinta in placere; adica a intruni in tine toate contradictiile”. (H. de Balzac)

- “Iubirea e mult educatoare, ea da sensul existentei in varietatea si valoarea ei reala… in iubire totul se schimba, toate devin insemnate; dintr-un nimic naste un colos”. (T. Arghezi)

- “Iubirea… suprema lege a universului: lege misterioasa care guverneaza si oranduieste totul, de la atomul neinsufletit pana la fiintele rationale: de la ea pleaca si spre ea converg, ca spre un centru de irezistibila atractie, toate gandurile si actiunile noastre…” (G.A. Becquer)

- “Oarba la greseli e mereu iubirea, / catre veselie vesnic inclinata, / neinfranta-ntruna si inaripata, / rupe orice lanturi si prejudecata.” (W. Blake)

- “Iubirea:… flacara pe care zeii o invidiaza la muritori”. (L. Börne)
- “Sa darui totul, sa sacrifici totul fara speranta de rasplata, asta inseamna iubire”. (A. Camus)

- “Dragostea si moartea, singurele doua elemente prin care omul atinge infinitul”. (Al. Dumas-fiul)

- “Dragostea nu poate oferi altceva decat pe ea insasi, si cine vrea altceva nu-I demn de a fi iubit”. (Th. Gautier)

- “daca v-ati iubi, dragostea ar chema intr-ajutor pe vreunul dintre semenii ei: generozitatea, inteligenta… Nimeni, nici insusi destinul, nu ataca cu inima usoara o pasiune”. (J. Girauxdoux)

- “Vrei sa fii iubit, iubeste”. (Hecateu)

- “A iubi inseamna a nu cunoaste orgoliul si ura… A iubi inseamna a avea lumina in ochi si a auzi o muzica divina… Daca esti piatra, fii magnet, daca esti planta, fii senzitiva, daca esti om, fii iubire”. (V. Hugo)

- “Sunt indragostit. E-un curcubeu / deasupra sufletului meu”. (N. Labis)

- “Sa iubesti pentru a fi iubit, e omenesc: dar sa iubesti pentru a iubi, e aproape ingeresc”. (A. de Lamartine)

- “A iubi inseamna a gasi fericirea noastra in fericirea altora”. (G.W. Leibniz)

- “Cand iubesti, nu exista nimic mai frumos decat sa dai, sa dai mereu, tot, tot, viata, gandurile, trupul, tot ce ai, sa simti ca dai si sa fii gata sa risti totul pentru a da si mai mult”. (G. de Maupassant)

- “Dragostea releveaza tutror fiintelor… un fel de zbor catre infinit, un elan spre eternitate”. (J. Michelet)

- “Indragostitul, cand dragostea-l orbeste, / iubeste si cusurul fiintei ce-o iubeste”. (Moliere)

- “Trebuie sa arunci in flacara iubirii totul, tot ceea ce ai fost, tot ceea ce esti, tot ceea ce vei fi… Dureri si biruinte trecute, toate trofeele amintirii, tot miezul mintii, ambitiile fara margini… abia atunci simti dogoarea ei”. (Camil Petrescu)

- “Iubesti pentru ca iubesti. Nu exista ratiune pentru a iubi”. (A. de Saint-Exupery)

 

Si mai sunt multi, multi altii care au incercat sa-si exprime parerea despre iubire… Dar ma gandesc ca mai bine ma opresc aici si asta pentru ca indiferent de ce au spus “ei”, indiferent de ceea ce cred altii, fiecare dintre noi simte si stie, in sufletul sau, ce inseamna iubirea. Poate ca multi dintre noi stiu deja ce inseamna si dorul dupa persoana iubita, si suferinta departarii si dorinta prezentei celui iubit. Multi dintre noi stiu ce inseamna caldura imbratisarii de catre persoana iubita si stiu ce inseamna o zi “luminata” si “insorita” din cauza dragostei atunci cand afara ploua si e frig. Iar cei care nu au avut inca parte de asa ceva cu siguranta vor avea, caci vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand ajungem sa simtim, sa cunoastem noi insine, sentimentul suprem – iubirea… Si cand iubirea isi face simtita prezenta in viata noastra e bine sa o ajutam sa ramana acolo cat mai mult, eventual mereu. Si nu uitati…

Nu vorbiti despre iubire, traiti-o!


Rainbow


 


© Club Romantic 1997-2004, Toate drepturile rezervate