Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 



Soapte

Casuta cu povesti

Aventurile unui arici

Pentru cei mari...

Punct si de la capat

Enciclopedia focului

Legende

Penite inedite

De toamna...

Enciclopedia focului
Argumente... apocrife...

Un rege al Babilonului, Nabosar, a ordonat sa fie distruse toate cartile in care se vorbea despre conducatorii care l-au precedat. La fel a procedat si imparatul chinez Ci Huan-tzi care, in anul 213 i.d.Ch., infricosat de adversarii sai, a dispus sa fie arse toate lucrarile in care erau pomenite realizarile celor ce-l precedasera la tron. In nemasuratele lor ambitii, tiranii credeau ca lumea a inceput cu ei. Si inca un exemplu, ca sa evitam raportari la zile si evenimente mai apropiate de noi: suparat pe faptul de a fi consemnat in cartile lor si lucrurile rele pe care le savarsise, Imparatul Leon Iconoclastul i-a zavorat pe bibliotecarii din Constantinopol la... locul lor de munca si a dat foc Iacasurilor in cauza. O data cu copistii prea... independenti, astfel pedepsiti, au ars si peste 26.000 de volume rarisime.

Bibliotecile din antichitate (Atena, Efes, dar si Palatina si Ulpiana din Roma) aveau ziduri duble, pentru a fi protejate impotriva umezelii si ravagiiior focului. In Evul mediu, Biblioteca din Constantinopol, infiintata de Constantin cel Mare, a fost incendiata in anul 475, de autori necunoscuti (noua). Refacuta, a rezistat vitregiilor vremii ca si asediilor periodice ale vanda1ilor, pana in anul 1475, cand a fost arsa din nou, de alti... invingatori. Se gasea intotdeauna cineva care sa "repare" ceea ce scapase altora nedistrus.

Gloriei incendiare i-a cazut victima si celebra biblioteca Corvina, fondata de regele Matei Corvin, unde, copisti adusi de la Florenta si din Levant se ocupau cu ravna si migala de copierea unor manuscrise pretioase ce proveneau din Orient. In 1526, ea nu a rezistat asediului, fiind transformata in scrum, o data cu 122 de scrieri rare.

Edificata in anii dinastiei Fatimizilor, la Cairo exista o biblioteca avand in patrimoniu peste 100.000 scrieri rare, pe pergament, papirus, lemn, piei de animale si om, tablite de lut, sapate in piatra, etc. Pana in 1608, cand orasul fiind cucerit de asediatori, biblioteca a fost arsapana la temelii. Spre gloria invingatorilor si paguba omenirii...

La noi, cele mai vechi biblioteci au luat fiinta pe langa manastiri, cele mai renumite fiind bibliotecile de la Manastirea Neamt si Dragomirna. Infiintata la 7 ianuarie 1407, prin hotararea mitropolitului Iosif Musat al Moldovei, bibliotecii de la Manastirea Neamtului i s-a dat foc in noaptea de 24/25 noiembrie 1862. Un catalog datand din acelasi an, mentiona ca in rafturile acesteia erau 4430 volume, din care au scapat sinistrului doar 500. Cea de a doua, a fost cucerita de cazacii lui Timus Hmelnitki, in 1654. Dar, fireste, n-au fost singurele victime ale navalitorilor acelor vremi...

Fondata in 1714 de tarul Petru cel Mare, Biblioteca din Leningrad (azi Sankt Petersburg), depozitara a peste 20 de milioane de carti, a trecut prin flacari in 19 incendii. Cel mai recent a fost declansat in 14 februarie 1988, ocazie cu care au disparut pentru totdeauna 400.000 carti rare, 1.500.000 fiind avariate partial, iar 2.000.000 distruse de apa furnizata de pompierii chemati pentru stingerea flagelului.

 

Facla – Lumanare - Flacara

 

Derivand - simbolic - din numele focului si luminii, facla (sinonima cu flacara, flamura, faclia) semnifica torta aprinsa si este emblema stiintei luminand lumea. Ea mai inseamna si purificarea prin foc si iluminare prin intelepciune spirituala. Dar deoarece inmormantarile la romani se petreceau noaptea, la lumina facliilor, ele au fost asociate si cu moartea, cu doliul si nenorocirea. Functiile faclei au fost transferate in crestinism lumanarii, care indeplineste "in mic" aceleasi functii simbolice. "Flacara" a avut insa un alt traseu, desemnand mai degraba puterea devoratoare a focului, fiind luata ca aliat atunci cand vine vorba de anihilarea unui ipotetic dusman.

Dupa Ivan Evicev: "Dictionar de simboluri..."


 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate