Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


O vara fierbinte

Jurnalul unui emigrant

Cetatea Rasnov

Ultimul dans

Mini reportaj


O vara fierbinte

 

Ce inseamna vara pentru orice roman?. Inseamna valuri, soare si actiuni de protest. De ce protesteaza romanul e greu de aflat, dar faptele sunt fapte si merita sa fie analizate mai mult sau mai putin obiectiv. In vara asta, oricine a auzit de actiunea de protest numita Stuffstock, despre care au scris toate ziarele si televiziunile.

Sa incepem cu o mica prezentare a locului in care a avut loc actiunea si a situatiei litoralului romanesc, vazuta altfel decat ceea ce ne povestesc cei din guvern.

Vama Veche este un mic sat pe tarmul Marii Negre, situat la sud de Constanta si ultima localitate dinspre granita cu Bulgaria. Aici, de ani de zile, vin turisti ce cauta linistea si singuratatea unui concediu liber si fara constrangeri. Faima acestei localitati rustice a atras atentia si lacomia unor indivizi ce nu au inteles farmecul si unicitatea acestui petic de litoral si de aici a inceput totul.

Dupa anii de abundenta, cand fiecare roman isi permitea orice statiune dorea daca gasea locuri, a venit si vremea sa ne amintim de anii cand anumite statiuni ne erau interzise. Atunci ne erau interzise de regimul comunist, astazi sunt impracticabile datorita preturilor.

In aceasta vara, statiuni ca Neptun si Olimp au fost aproape pustii datorita scumpirilor, iar celelalte statiuni ce erau uitate acum cativa ani, au fost luate cu asalt de turisti. Acestea sunt Eforie Sud si Nord, Navodari si Jupiter. Romanii s-au intors la vechile statiuni mult mai ieftine si mult mai ingrijite decat ‘perlele’ litoralului.

In aceasta situatie s-a aflat si satul Vama Veche, care chiar si cu numarul mare de turisti pe care a trebuit sa il suporte, pot spune ca a facut fata mult mai bine decat statiunea Mamaia, in principal la spatiul de pe plaja.

Faptele pentru care s-a pornit protestul impotriva celor ce vor sa reorganizeze Vama Veche au fost interzicerea camparii pe plaja, intrerupand o traditie de zeci de ani si concesionarea unor spatii comerciale pe plaja unor baroni locali. Au fost anumite nemultumiri si asupra directiei in care pornisera cei ce doreau schimbarea localitatii intr-o statiune de larg interes, in asa fel incat anumite genuri muzicale isi facusera simtita prezenta inca de la inceputul verii, respectiv mult contestatele manele .

Protestul care s-a dorit foarte pasnic si in cea mai mare masura a reusit sa ramana asa, a constat in doua seri muzicale si o organizare de lunga durata cu randament minim.

Eu am ajuns in Vama Veche cu cinci zile inaintea evenimentului, incercand sa ma adaptez atmosferei care, in ziua sosirii mele, tindea sa ma sufoce. Aceasta stare a durat numai doua zile dupa care situatia s-a linistit, iar concluzia a fost ca aglomeratia se datora sfarsitului de saptamana. Au urmat cateva zile linistite, timp in care am facut cateva incursiuni si prin celelalte statiuni, de unde am fugit cat de repede am putut in oaza noastra de liniste, atat cat mai ramasese.

Cu trei patru zile inainte de concerte, pe plaja a aparut un cort al organizatorilor, pe care scria mare Stufstaff iar alaturi era o placuta pe care statea scris “ se poate campa oriunde”. Aceasta a fost prima batalie castigata de cei ce au luptat pentru libertatea exprimarii in Vama Veche iar dupa acest anunt plaja s-a umplut de corturi de toate marimile, formele si dimensiunile.

Prima seara de Stufstock s-a tinut neinspirat in localul “La Bibi”, unde nu au incaput nici 2% din cei ce au venit, facandu-se rezervari cu o saptamana inainte. Multi dintre interpreti au cantat la ferestrele localului printre acestia numarandu-se Ada Milea si formatia Mondial. Aceasta seara a deschis evenimentul destul de timid lansand multe deziluzii si proteste de data asta la adresa organizatorilor printre ei fiind si Mircea Toma si Teo Zabava proaspeti parinti insotiti binenteles de fetita lor.

Dupa ce a trecut si prima seara au inceput pregatirile pt marele concert ce s-a tinut pe bucata de plaja ce era concesionata barului “La hamacul lui Boboc”, Domnul Boboboc fiind unul din sponsori facand parte si dintre organizatori.

Scena destul de mica si spartana a fost instalata destul de repede iar lumea a inceput sa vina. Stradutele pline de praf ale micului sat au devenit brusc extreme de aglumerate. Barurile si restaurantele gemeau de lume. Plaja a devenit un furnicar. La cea mai mica ghereta au aparut cozi iar masinile erau parcate pana aproape de localitatea 2 mai.

Binenteles ca totul a inceput cu intarziere dar cu toate ca sonorizarea era foarte slaba efectul a fost electrizant. In fata scenei era o mare de oameni iar miscarea lor ritmica se putea confunda cu miscarea valurilor din spatele lor. Nu pot spune ca a fost un concert extraordinar de reusit dar faptul ca acei oameni au depus un effort destul de mare pentru a organiza un protest altfel decat suntem obisnuiti iar efectul acestui concert a fost mic tocmai datorita faptului ca a fost pasnic in schim toti cei care au venit acolo au stiut sau au aflat ca locurile frumoase trebuie lasate asa cum sunt iar Vama Veche nu trebuie schimbata.

In dimineata de dupa concert nimic nu mai amintea localnicilor si turistilor de noaptea respectiva. Curatenia era desavarsita iar asta se datora in special grupurilor ecologiste ce au sprijinit actiunea de protest “Salvati Vama Veche”

Nu stiu daca organizatorii au obtinut ceva datorita acestui eveniment insa eu sper sa fie cat mai multe asemenea actiuni si chiar daca par inofensive e bine sa le reamintim celor impotriva carora se fac asemenea manifestari, vechiul proverb romanesc care spune ca “ buturuga mica rastoarna carul mare”


Cosmin (Ozzy)


 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate