Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

Toamna se numara gandacii


Ma intalnesc mai zilele trecute cu una dintre amicele mele, studenta la Universitatea din Galway, si-mi zice, pe un ton destul de afectat: "De la anu' nu o sa mai avem acces gratuit la Internet, in camin! Imagineaza-ti!". Dezastru, da! Cum o sa-si mai faca ea lucrarile, tezele etc. fara sursa principala de inspiratie: Internetul? Am zambit fortat, gandindu-ma la vorba noastra romaneasca: "Ce-i trebuie chelului - tichie de margaritar", stiind destul de bine cam cat de silitoare este amica in cauza, cum invata ea pe rupte, saracuta, aproape seara de seara in pub-urile de prin Galway.

Imi amintesc ca, in urma cu 4 ani, cand lucram in Craiova, la unul dintre ziarele locale, am facut un reportaj in caminele studentesti de la TCM, in urma unor sesizari primite din partea "locatarilor" amintitelor cladiri. Parafrazandu-l pe Caragiale, dupa lupte seculare care au durat fix o saptamana, am reusit sa obtin autorizatia (!) din partea rectoratului, de a vizita caminele.

Primul lucru care mi-a atras atentia a fost mizeria de nedescris din bai, incaperi pe unde se vedea clar ca doamna-femeia de serviciu nu mai trecuse cu zilele, fiind mult prea ocupata cu barfele si cafelutele in birouasul cochet, cu draperii roshii si flori din plastic la geam, al domnului administrator de camin. Peretii camerelor nu mai fusesera zugraviti de doi ani, din lipsa de fonduri, fireste, pentru ca taxele de cazare pe care le plateau studentii se duceau pe alte necesitati, gen ness-uri si kentane "de protocol". Tot atunci am vazut pentru prima oara in viata, va jur, gandaci mai mari ca o maslina!

Desi au trecut ani buni de atunci, sunt convinsa ca mare lucru nu s-a schimbat prin caminele studentesti; si nu fac referire doar la cele din Craiova. Am citit in presa romaneasca din ultimele zile despre protestele studentilor din tara. Ce vor ei? Vor acces gratuit la internet? Vor gresie in bai si toalete? Nu. Vor cateva lucruri care chiar tin de ceea ce se numeste "bun simt": camine curate, zugravite, instalatii de incalzire functionale, etc. Conditii de trai umane!

Va intrebati probabil ce legatura au toate acestea cu primul paragraf al acestui editorial. Ei bine, are! Ca uite, la altii se poate! Nu se mai poate Internet, dar caminele studentesti din Galway arata impecabil. Am vazut camera amicei mele. Baie (nu una comuna, la capatul culoarului), televizor, parchet, gresie si multe altele, pe care probabil ca unii dintre studentii irlandezi nu le au acasa.

Ata ete! La noi nu se poate! Asa ca, dam din umeri neputinciosi si ridicam neincrezatori sprancenele, cand cutare ministru ne explica cu zel si pasiune, ca la anu' o sa fie mai bine. Mult mai bine! Minunat chiar! Pana atunci insa, la numarat gandaci natiune! La numarat gandaci, coane Mitica!

Andreea (eire_sq)

 

 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate