Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


O vara fierbinte

Jurnalul unui emigrant

Cetatea Rasnov

Ultimul dans

Mini reportaj


Pom de Craciun in Iulie

Vara, iulie, si destul de cald. Patru prieteni ne pornisem catre o pestera din Oltenia. Am ajuns pe seara in apropiere si ne-am cautat un loc de dormit peste noapte. Am gasit o baraca parasita cu ciment pe jos (ne-am gandit ca tine de cald) si am pornit sa cautam apa, in susul unui parau. La capatul unei pajisti cu toate florile de vara, sa inalta o stanca de unde parea ca vine paraul nostru. Uimiti, la baza stancii, am gasit un mic ochi de apa, cristalina si rece - originea paraului nostru. Totusi deosebit era altceva. Deasupra ochiului de apa, atrasi de racoarea ei si goniti de ziua de vara fierbinte se adunasera zeci, poate chiar sute de licurici.

Intre timp se lasase noaptea si greierii taraiau in poiana. Nu-ti puteai desprinde ochii de la licuricii care brazdau aerul cu mici fulgere de lumina verzuie in toate directiile. Se instalase ca o vraja in plina noapte de vara. Ne gandeam daca vom putea intra in pestera, pentru ca avea un pasaj de aproape doua sute de metri de taras printr-o galerie joasa cu apa si daca ar fi plouat se inchidea galeria. Cand am reusit sa ne desprindem de vraja licuricilor eram hotarati: daca maine dimineata va fi senin vom intra.

Dimineata a fost senin si am intrat. Te tarai prin galerie cu o ureche prin apa si una pe tavan, dar dupa aceea tavanul urca brusc si un rau magnific, linistit si lat facea meandre prin galeria atat de inalta incat luminile noastre nu-I puteau deslusi tavanul. In cateva ore am parcurs toata pestera si ne intorceam cam ingrijorati spre intrare pentru ca apa era tulbure, dar galeria de acces nu era inundata. Afara se innorase si am avut noroc cu adevarat ca nu a inceput ploaia. Ne-am dus la izvorul de sub stanca si licuricii disparusera. Ii alungase frigul.

Cu toate astea ne simteam ca a doua zi de Anul Nou, licurici care iluminasera totul cu o seara inainte, au lasat impresia unui An Nou care tocmai a trecut. De fapt in fiecare zi incepe ceva nou, nu?


Radu Fratila 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate