Editorial
Craciun in ceata
Nimic
Va veni iar Craciunul...
Secunda care a trecut
Craciunul in traditia romaneasca
Spectacol de dormitor
Penite inedite
Povestea curcubeului
O bucata de hartie si un pix scorojit
Colinda romaneasca
Ringtonuri de Craciun
Redactia & Arhiva

Craciunul in traditia romaneasca

La romani, Craciunul este una din cele mai importante sarbatori. Pregatirea Craciunului cuprinde mai multe momente.

Post de sase saptamani (15 noiembrie-24 decembrie) timp in care nu se mananca produse animale si care este o perioada de pregatire sufleteasca pentru aceasta sarbatoare.

Sfantul Nicolae (6 decembrie) este considerat al doilea sfant al lui Dumnezeu si care sta in stanga lui. Sfantul Nicolae este ocrotitorul celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor, calatorilor, fetelor nemaritate, mireselor si, în special, al copiilor mici.

O legenda ne spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situatie financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea la care trebuia sa se marite, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai si când a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Când i-a venit vremea si celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinalul care lasa saculetul cu aur. Se spune ca Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, într-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.

Dupa ce tatal fetelor a vazut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, însa acesta nu a rezistat tentatiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neasteptat îi multumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeti cu aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

De asemenea de la Sfantul Nicolae incep sa se cante colindele care anunta Sarbatoarea Nasterii Domnului Isus.

Ignatul (20 decembrie) - Taierea porcului este un moment deosebit de important ce anticipeaza Craciunul. Pe 20 decembrie se serbeaza Sfantul Ignatie Teoforul despre care se zica ca fiind un om sarman atunci cand a vrut sa taie porcul a scapat securea in capul tatalui sau si caindu-se toata viata pentru fapta facuta a primit mila lui Dumnezeu. De Ignat se taie porcul si cu sangele lui se face semnul crucii pe fruntea copiilor pentru sanatate in anul ce vine. De asemenea se face “pomana porcului” la care participa cei ai casei si cei care au ajutat la taierea si pregatirea porcului. Apoi, pregatirea mâncarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi. Mâncarurile traditionale: cârnatii, chisca, toba, raciturile, sarmalele, friptura de porc, jufla si nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Craciun, fiind la loc de cinste alaturi de vinul rosu cinstit de toata lumea.

Mos Ajunul(24 decembrie) - In seara de Mos Ajun lumea incepe sa petreaca, sarbatorind venirea Craciunului, copiii colinda cu “Mos Ajunul” si se impart pentru cei morti colacei si cozonaci. Copii de obicei primesc pentru colind colaci, mere, cozonaci. Nu se dau bani in traditia populara, acesta fiind un obicei noi aparut la orase. De aseemena se zice ca Mos Ajunul este fratele lui Mos Craciun si ca umbla sub forma unui batranel cumsecade in ziua si seara de Mos Ajun.

Mos Craciun - Traditia crestina spune ca Mos Craciun ar fi fost proprietarul staulului in care a nascut Fecioara. Dupa o alta varianta a legendei, el a fost, dimpotriva, un om bogat si rau, care ar fi refuzat sa dea ajutor Mariei, daca nu ar fi intervenit nevasta sa, Craciuneasa. Se zice ca de furie ca femeia i-a ajutat pe straini, el i-ar fi taiat mainile de la coate, dar ca Fecioara Maria ca rasplata pentru ajutorul dat i-ar fi pus mainile la loc. In fata unei asemenea minuni, Craciun insusi se spaseste si se crestineaza, devenind primul dintre sfinti.

Colindatul - Colindele slavesc Nasterea Domnului si transmit urari de sanatate, bunastare si implinirea dorintelor in noul an. Colindatul este unul din obiceiurile cele mai raspandite de la noi.

In unele parti din tara colindatorii sunt asteptati cu mesele intinse si sunt poftiti la masa, unde sunt serviti cu tuica fiarta, vin si cozonac.

Va urez un Craciun Fericit si un An Nou plin de bucurii si de tot ce va doriti!

Ana Neamtu (Ana_Felicia)



© Club Romantic 2005, Toate drepturile rezervate
Web Design: Andreea (eire_sq)