Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


Puncte de vedere

Sfantul Andrei
Stop SIDA


Sfantul Andrei, Ocrotitorul Romaniei

Printre ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul se numara si Andrei, fiul pescarului Iona. Alaturi de el se afla un al doilea, care nu putea fi altul decat cel ce avea sa devina Sfantul Ioan Evanghelistul. Acestia doi erau de fata cand Domnul Iisus a venit la Iordan pentru botez si cand Botezatorul L-a aratat multimii prin cuvintele: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel Ce ridica pacatul lumii!". De indata ce au vazut si au auzit acestea, ei L-au urmat pe Iisus. La randul sau, Andrei s-a dus la Petru, fratele sau, si i-a spus vestea cea buna: "Noi L-am aflat pe Mesia - ce se talcuieste: Hristos!". Si l-a luat de mana, a mers cu el la Iisus si I l-a infatisat; in acest fel, Petru a devenit si el apostol.

Asadar, pe de o parte, Sfantul Andrei este cel dintai chemat de Dumnezeu la slujba apostolatului; pe de alta parte, el este primul care L-a marturisit prin descoperire dumnezeiasca, a cunoscut si a adeverit ca Iisus este Hristosul, adica Mantuitorul lumii. Marturia lui va deveni piatra de temelie a credintei crestine.

Dupa trei ani si jumatate, inainte de inaltarea Sa la cer, Domnul i-a trimis pe Sfintii Sai Ucenici si Apostoli sa mearga si sa propovaduiasca Evanghelia la toate neamurile si sa le boteze in numele Sfintei Treimi. Asa se face ca fiecaruia i-a revenit cate o parte a lumii de atunci, unde si-a desfasurat activitatea de evanghelizare. Istoricul Eusebiu din Cezareea, care a trait in secolul al IV-lea, precum si alte marturii ale vremii, atesta faptul ca Sfantul Andrei, predicand Evanghelia de-a lungul coastei de sud a Marii Negre, in Heracleea, Sinope si Trapezunt, a ajuns pe tarmul de apus, in Scitia, regiune care nu era altceva decat Seythia Minor, adica Dobrogea de astazi, spatiu in care traiau o parte dintre stramosii poporului roman si de unde, prin misionarii urmasi ai Sfantului Andrei, Evanghelia a patruns in zonele mai adanci ale teritoriului geto-dac.

Asadar, crestinismul nostru, al romanilor, este de origine apostolica, iar aceasta i se datoreaza Sfantului Andrei. Asa se explica si faptul ca el este unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri si ca numele lui este viu nu numai in evlavia, ci si in folclorul romanesc.

Iata de ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, inca din luna mai 1995, a hotarat sa fie inscris in calendarul nostru bisericesc cu cruce rosie, intre sfintii mari ai Ortodoxiei, iar din anul 1997 l-a proclamat si inscris in calendarul bisericesc drept Ocrotitorul Romaniei.

Vazand aceasta evlavie a poporului dreptcredincios fata de Sfantul Apostol Andrei, Sfantul nostru Sinod, in sedinta sa din 14 noiembrie 2001, a hotarat ca ziua de 30 noiembrie, in care a mucenicit pentru Hristos, si in care se face amintirea Sfantului Apostol Andrei celui intai chemat - Ocrotitor al Romaniei - sa fie proclamata si cinstita ca sarbatoare bisericeasca nationala.

Printr-un Cuvant Pastoral, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române facea chemare clerului si credinciosilor Bisericii ca in aceasta zi, sfanta pentru neamul nostru, in toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale si manastiresti, sa se oficieze Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie si sa-si uneasca inimile, cugetele si glasurile in rugaciuni de multumire catre Bunul si Atotputernicul Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revarsat asupra Tarii noastre si a Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, iar in cuvantul de invatatura sa se sublinieze importanta pe care o are Sfantul Apostol Andrei in viata spirituala a poporului roman.

 

Pestera si Manastirea Sfantul Apostol Andrei


"Pestera si Manastirea Sfantul Apostol Andrei ar trebui vizitate de fiecare crestin si roman adevarat. De ce? Pentru ca aici este Betleemul romanesc. Aici s-a nascut crestinismul la romani."- Prof. Nechita Runcan, Facultatea de Teologie a Universitatii Tomitane "Ovidius"

Pestera Sfintului Apostol Andrei este situata la circa 4km est-sud de soseaua turistica Constanta - Ostrov si la mai putin de 2km de "Cismeaua Eminescu", la marginea padurii de linga localitatea Ion Corvin din judetul Constanta. Se mai pastreaza si astazi piatra care a servit ca altar. Lespedea de piatra are incizata Sfanta Cruce pe toate fetele. Acest loc de rugaciune si vietuire duhovniceasca, folosit de Sfintul Apostol Andrei si ucenicii sai, a devenit cu timpul o adevarata lavra monahala. In timpul trecerii popoarelor migratoare, aici se pastra credinta, fiinta, cultura si limba stramosilor nostri.

La circa 50 m, la vest de pestera se afla cele noua izvoare cu CEA MAI BUNA APA DIN TOT CUPRINSUL DOBROGEI. Sfintul Apostol Andrei a propovaduit, pentru prima oara pe aceste locuri, religia pacii si a iubirii, a vindecat suferinzi, a mingiiat disperati si a botezat in Numele Domnului.

In perioada celor 45 de ani de comunism Pestera a devenit o simpla grota, lipsita total de obiecte de cult. Schitul a fost reactivat in 1990. Lucrarile de amenajare a Pesterii au inceput in primavara anului 1993, dupa ce in anul precedent s-au terminat noile chilii egumenice, trapeza si corpul chiliilor cu cerdacul (pridvorul). Turla pesterii a fost inaltata cu 4 - 5 m deasupra pamintului, fiind completata cu un zid de caramida, dar a ramas netencuita. Astazi, schitul a devenit manastire prin Hotarirea Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din 14 iulie 1994.

Cei care viziteaza Manastirea Sfantului Apostol Andrei sint impresionati de obstea de tineri monahali care au lasat toate cele lumesti si si-au inchinat viata Mintuitorului Isus Hristos. Toti privesc Pestera Sfintului Apostol Andrei ca un loc sfint, iar noptile de priveghere aici sint ca un balsam peste o zi de truda.

Multe sunt minunile savirsite de Sfintul Apostol Andrei la pestera sa din Dobrogea si la cele noua izvoare, unde boteza. Ele continua si astazi. Daca doriti sa le auziti, dar mai ales sa le vedeti, mergeti la Betleemul romanesc - Pestera Sfintului Apostol Andrei - unde lumina lui Hristos lumineaza tuturor.


 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate