Editorial
Pastele la romani
Soapte
Jurnalul unui emigrant
Un gand, o imagine...
O virtute secreta
Penite inedite
Ziua Pamantului
Intrebare
Felicitari
Interviul editiei
Redactia & Arhiva

Un zambet, un nor, si ciudatenii... ciudate

Azi m-am gandit sa va povestesc despre ceva mai deosebit. Dupa ce am reusit, oarecum, sa ma dezmeticesc si sa iau contact cu noua tara, a fost un lucru care m-a frapat. Zambetul. Aici, oamenii zambesc. Nu conteaza ca afara ploua iar, ca sunt nori negri, ca s-a schimbat Guvernul sau ca alti ziaristi de la noi sau de aiurea au fost rapiti.

Oamenii zambesc. Nu am stat sa analizez daca zambetul este doar profesional, de suprafata, insa atunci cand ma intalnesc, pe hol, cu oameni pe care poate atunci i-am vazut prima oara, ei imi zambesc si ma intreaba daca sunt ok.

La inceput, credeam ca ei chiar ma intreaba serios asta, si le raspundeam oarecum elaborat, insa acum stiu ca "Hello, are you alright?" este doar o forma de salut. Mult departe de ceea ce stiam de la lectiile de limba engleza, si anume "How do you do", o formula mult prea formala si invechita, astazi lucrurile sunt ceva mai... moderne.

O alta chestiune care mi s-a parut diferita este amabilitatea. Sunt de putina vreme angajata, multe dintre lucrurile pe care ar trebui sa le fac imi sunt inca neclare, dar tot timpul atunci cand am intrebat mi s-a raspuns cu amabilitate. Chiar si atunci cand m-am dus a treia sau a patra oara la o colega sa o intreb daca formularul RTB2 albastru trebuie tiparit in doua exemplare, chiar si atunci mi s-a raspuns cu amabilitate si cu zambetul pe buze.

Dincolo de raceala si formalismul asociate britanicilor dintotdeauna, viata de aici se bazeaza pe principiul biblic "bate si ti se va deschide". Adica nimic nu este imposibil, totul este sa stii cum sa abordezi problema. Daca bati la alta usa, esti indrumat, tot cu zambetul pe buze, catre biroul, ghiseul sau persoana cea mai indreptatita sa te ajute sau sa iti ofere serviciile pe care le doresti.

A fi emigrant in Marea Britanie, dincolo de bucatica de mare ce ne desparte de batranul continent, este o experienta insolita, as putea spune. Pentru a privi lucrurile la adevarata lor valoare trebuie, neaparat, sa iti stergi din minte acele idei preconcepute cu care asa-zisii cunoscatori se lauda.
Nu, Anglia nu este plina de lorzi, de cluburi, de ceaiuri la ora cinci si de huligani. Lucrurile astea sunt putin desuete, la o adica, ele nu mai reflecta de mult realitatea.In ziua de astazi putem vorbi de o multiculturalitate evidenta, acceptata, ajutata, de o toleranta dusa pana la extrem, uneori.

Si in incheiere cateva lucruri mai putin stiute, dar si putin hilare.

- in Marea Britanie exista, la un anumit moment, pe strada, o singura masina care nu are numar de inmatriculare. Acea masina este masina in care calatoreste regina Angliei. Daca, spre exemplu, acea masina se strica si trebuie sa vina alta care sa o inlocuiasca, acea a doua masina are placuta de inmatriculare, pe care o da jos atunci cand ajunge la "locul faptei". Masina care s-a defectat este "dotata" cu placuta de inamtriculare si trimisa la garaj sau la service.

- medicii veterinari au mai multe studii decat medicii de medicina umana. Sunt si o multime de glume pe seama acestui lucru, oamenii argumentand aceasta situatie prin fapul ca "iti trebuie mai multe studii ca sa intelegi un animal, pentru ca animalele nu pot vorbi". S-au intalnit cazuri in care oamenii s-au dus la veterinar, pentru o consultatie... pentru ei! Cum au motivat? Veterinarii sunt mai destepti. :)

- sistemul electoral este mult diferit de cel romanesc. Din cate am inteles pana acum, o persoana poate vota numai la sectia de votare de care apartine.
Pentru persoane care in ziua alegerilor nu sunt in localitate, se poate vota prin posta sau prin proxi (proxi fiind o persoana de incredere care poate vota in locul tau). Voturile nu se numara in sectia de votare, ci la... primarie. Si inca multe, multe alte "ciudatenii" pe care inca nu le-am intalnit, caci procestul electoral este in curs si mai avem inca pana in ziua alegerilor.

Pe curand, dragilor, va astept si pe voi cu informatii si "ciudatenii" despre noua voastra tara.

Cheers!

Anca Seaton (Insectuta)



© Club Romantic 2005, Toate drepturile rezervate
Web Design: Andreea (eire_sq)