Soapte
Povestea Bradului
Sarbatorile de iarna
Trandafirii de Craciun
Agentia Imobiliara
Sarbatoarea
     Craciunului

Unde cautam fericirea
Despre Iubire
Craciunul perfect
Decembrie la Milano
Despre Alex
Sarbatori pentru o
     persoana

Amintiri
Randuri pentru voi
Colinde
Penite inedite
Mi-e dor...

Se apropie sarbatorile de iarna…

… Asadar, o data cu ele, se apropie si sfarsitul unui an care parca a inceput de foarte putina vreme, dovada de netagaduit a faptului ca perceptia timpului este subiectiva. Dar haideti sa nu concluzionam ca am mai pierdut un an din viata, ci ca am castigat un an de experienta, sa ne gandim ca nu am mai imbatranit, ci ca ne-am mai maturizat.

Vedeti? Intotdeauna exista cel putin doua perspective de a privi un lucru, si asta e minunat, caci avem astfel posibilitatea de a alege. Pana la urma, viata noastra nu e decat un lung sir de alegeri, de vreme ce suntem provocati de tot ceea ce ne inconjoara sa facem alegeri in fiecare moment al existentei noastre. Asa ca de ce sa ne temem sa acceptam provocarea, gandindu-ne permanent ca s-ar putea sa facem alegeri gresite? Nu exista alegeri gresite! Iar a trai cu teama, inseamna a trai doar pe jumatate, spune un intelept proverb, asa ca eu, una, aleg sa traiesc total, aleg sa-mi analizez permanent optiunile si sa nu ma tem sa iau hotarari pe care apoi sa le “traiesc”.

Sper din tot sufletul ca si voi faceti la fel, iar daca sunt printre voi si unii care prefera sa stea mai degraba in expectativa, lasandu-se “traiti” de viata in loc sa-si traiasca viata, crezand ca e mai sigur asa, ii rog pe acestia sa se mai gandeasca o data: chiar nu va atrage deloc libertatea de a alege? Bine, ar putea exista si voci care sa protesteze, dand ca argument faptul ca si a nu alege implica tot o alegere, dar haideti sa nu facem jocuri de cuvinte si sa nu ne lasam furati de paradoxurile la care putem ajunge facand rationamente logice pana in panzele albe.

Credeti-ma ca aceste randuri nu se vor in nici un fel a fi sfaturi de viata, nu-mi permit sa-mi arog o asemenea competenta. Am vrut doar sa va impartasesc ce mi-a trecut prin minte in legatura cu acest subiect, asa, ca intre prieteni. Si asta pentru ca intre prieteni increderea si sprijinul sunt neconditionate, prietenii nostri fiind intotdeauna langa noi, indiferent de alegerile pe care le facem, ferindu-se a ne “servi” clasicul “ti-am spus eu?” chiar si atunci cand, si mai ales atunci cand “o dam in bara”.

Asa ca de ce nu am incerca sa gasim in noi insine curajul de a trai plenar, de a invata sa folosim cu discernamant cele mai puternice arme care ne sunt la indemana: inteligenta, imaginatia, forta interioara, capacitatea de a invata permanent despre noi insine si despre lume? Acest lucru nici macar nu e atat de greu de realizat cum pare uneori, caci “a trai” este cu siguranta adevarata noastra natura si nu ar fi deloc dovada de intelepciune sa ne impotrivim naturii, ca ea stie mai bine. Iar “a trai frumos” nu este decat rezultatul implicarii fiecaruia dintre noi in propria-i existenta, asa ca va doresc mult succes la trait frumos!

Mihaela Negrila (Rainyday)© Club Romantic 2004, Toate drepturile rezervate