Soapte
Povestea Bradului
Sarbatorile de iarna
Trandafirii de Craciun
Agentia Imobiliara
Sarbatoarea
     Craciunului

Unde cautam fericirea
Despre Iubire
Craciunul perfect
Decembrie la Milano
Despre Alex
Sarbatori pentru o
     persoana

Amintiri
Randuri pentru voi
Colinde
Penite inedite
Mi-e dor...

Povestea pomului de Craciun

In Ajunul Craciunului este obiceiul de a impodobi bradul, dar cand si unde a aparut acest obicei? De cand exista obiceiul pomului de Craciun?

Se zice ca pomul de Craciun ar fi aparut undeva in jurul secolului al VIII-lea, datorita Sfantului Bonifaciu din Devonshire, Anglia, care predica crestinismul triburilor germanice. O data in Ajunul Craciunului el ar fi vrut sa le demonstreze druizilor ca stejarul nu este o zeitate si a taiat copacul. In caderea sa stjarul a rupt toti capaceii din jurul lui mai putin un bradut. De atunci Craciunul a fost sarbatorit in Germania prin plantarea unui brad.

La Paris primul brad apare pe la 1521 a fost adus de printesa Helene de Macklenbourg dupa casatoria ei cu ducele de Orleans.

In SUA pomul de Craciun a aparut pe la 1804 adus de colonistii germani.

In Marea Britanie el apare pe la 1841 adus de sotul german al reginei Victoria.

La noi obiceiul bradului apare pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si se intalnea in casele nemtilor de la orase. Dupa primul razboi mondial acest obicei se raspamdeste pe tot teritoriul tarii fiind unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun atat la orase cat si la sate.

In unele parti ale Rusiei exista obiceiul ca Ajunul Craciunului sa fie serbat in mijlocul unei paduri de brazi si cel mai frumos era impodobit.

Ornamentele pentru Brad

La inceput ornamentarea se facea cu fructe, bomboane, flori din hartie si dantela. Primele referiri la un brad impodobit apar la Riga, Lituania pe la 1510 si in Alsacia. Germania. O alta consemnare o face un vizitator al Strasbourgului pe la 1601 care spune ca brazii erau impodobiti cu napolitane, bete de zahar aurii si flori de hartie.

Martin Luther a fost primul car a introdus lumanarile pentru pom in secolul al XVI-lea.

In SUA obiceiul de a decora pomul apare pe la 1842 in Virginia.
Pe la 1850 incep sa se produca ghirlande din sticla de forme si culori diferite. Ornamentele de pom apar in Marea Britanie in 1870. In 1882 Edward Jonhson un coleg al lui Thomas Edison introduce beculetele electrice.

De pe la inceputul anilor 1900 magazinele incep sa fie decorate cu pomi iluminati pentru a atrage clienti.

Simbolistica Bradului de-a lungul vremii.

Pomii ca simbol au fost folositi cu mult timp inaintea crestinismului. Egiptenii isi decorau casele cu frunze de palmieri in cea mai scurta zi a lunii decembrie ca simbol al triumfului vietii asupra mortii. Romanii in timpul Saturnaliilor isi decorau casele cu frunze de brad.

La noi pomul este impodobit ca sismbol al cosmosului si naturii atotdaruitoare. Bradul este preferat pentru insusirea de a-si pastra frunzele verzi ca simbol al vitalitatii eterne.

Acum ca am terminat de impodobit bradul il putem astepta pe Mos sa vina. Ne va aduce oare ceva?

Ana Neamtu (ana-felicia)© Club Romantic 2004, Toate drepturile rezervate