logo clubromantic
Login:
Parola:
Inscriere | Parola uitata
Home / Forum / Salonul violet / Ce este personalitatea umana?

Ce este personalitatea umana?

(http://www.clubromantic.ro/14718)rss

O incercare de definire a personalitatii. Fascinatia asupra mintii umane.


Recomanda topicul pe Facebook
Adauga comentariu
horex 2009-03-21 12:58:40

userThumb
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 609
De mult vroiam o discutie pe aceasta tema. Am citit pe un site anumite definitii asupra personalitatii. Am sa citez un pasaj de pe aceast site ca sa avem un punct de plecare in discutii:

După S. Freud personalitatea rezultă din actiunea a 3 forte dispuse la 3 niveluri supraetajate: eul, supraeul si sinele.    

Sinele reprezintă nivelul inconstientului, sediul impulsurilor instinctive, dominate de principiul plăcerii, al reducerii tensiunii situat în afara rationalului.    

Eul (ego), dimpotrivă este forta constientă, organizatoare ce actionează după principiul realitătii si implică gândire, ratiune, control asupra pornirilor tensionate din inconstient. Trebuinta în stare activă este expresia unui dezechilibru care creează la nivel inconstient o puternică stare de tensiune ce se exercită ca o fortă asupra constientului (al eu-lui) care trebuie să găsească modalitatea de descărcare, de reducere a tensiunii.    

Supraeul sau superegoul
reprezintă sistemul normelor social-morale însusite de individ, interiorizate pe bază de deprinderi morale, de motive. Supraeul detine atât o zonă din inconstient cât si una din constient exercitând control, determinare asupra eu-lui dar si asupra sinelui. Este depozitarul valorilor socio-morale.
  

Trimite pe Y!
Keywords: personalitate freud eul clasificare psihologie

Pagini: 4
1 2 3 4 go-next go-last
Comentarii: 33
ultimul comentariu
downjos

dark
Probabail cea mai buna defintie ( 2009-03-23 09:30:51) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 161
Probabil este cea mai buna defintie, dar dincolo de ea se ascunde o intreaga compelxitate de lucruri. Este usor sa spui ca lumea nu este neaprat binara, ci definita de 3 poli... sau 2 poli si o linie mediana... Plus, minus si  0.

La cei trei poli poti s apui ce vrei, intotdeauna medianul va fi rezultanta, va fi ceea ce esti. Poti la ceilalati poli sa pui lucruri nu nea[rat antagonice, dar cu rezolutii diferite asupra personalitatii daca nu ar fi contracarate de celalalt. Educatie vs societate, educatie si societate vs dorinte, educatia acasa vs educatie la scoala...

Multe etc-uri... desi nu imi place Freud pentru ca uneoi mi se pare ca adus dincolo de niste limite geniala sa descoperire in privinta arhitecturii interne trebuie s arecunos ca defintia sa pare cea mai buna
miron
Re: Ce este personalitatea umana? ( 2009-03-24 11:22:29) uptop
nophoto Cu respect pentru S Freud, definitia dumnealui ma cam lasa in ceata. De 3 zile o plimb in mintea mea de colo-colo poate, poate capata ceva sens. M-am asezat sa pornesc de la definitii de concepte. Am citit ca sunt vreo 100 de variante de definitii ale personalitatii:

www.referat.ro/referate/Definirea_conceptului_de_personalitate_7694.html

Ce inteleg din labirintul asta informational si care este bucatica care are aplicabilitate pentru viata mea de om normal?

Gindul m-a dus la un copil de 24 de ore perfect sanatos dupa normele medicale. Ok!
Sinele este intact. Vad manifestindu-se la copil instinctele primare, il aud urlind cind aceste instincte ii spun ca ceea ce simte nu este placere.
Eul (ego)- realitatea lui este de 24 de ore din care doarme 18 - gindire, ratiune, control=0
Supraeul sau superegoul- nada sistem social-moral ect.

Aha, deci "sinele" este liderul, pe masura ce avansam pe axa timpului (virsta copilului creste) Ego si Supraeul incep sa aiba ceva sens.

Care este acea bucatica de personalitate care se manifesta diferit la doi copii, presupunind ca sint crescuti in aceleasi conditii socio-morale-afective...?

Raspunsul l-am primit din cartea doamnei Katherine Myers si fica ei Isabel.

www.referatele.com/referate/psihologie/online6/Tipuri-de-personalitate-Extravertita-introvertita--Functia-senzoriala-intuitiva-reflexiva-afectiva-p.php

De altfel, lucrarea lor m-a ajutat sa dezleg hatisul caracteristicilor de personalitate inascute-preferentiale ale ficei mele.

Totusi simt indemnul sa ma uit mai atent in "inconstient", inteleg ca aceste trasaturi de personalitate sunt date, nu o alegere.

Ce este nivelul "inconstient"? Nivelul inconstient include trasaturile de personalitate de la nastere sau personalitatea include nivelul inconstient? Care sunt legile dupa care functioneaza acest "nivel inconstient"?

Ca terminologie am gasit acest "inconstient" numit: mintea subiectiva, subconstient, mintea adormita, sinele adinc, mintea involuntara, in contextul aspectului dual al mintii. 

Un moment, aceste "inconstient" este cumva acelasi nivel la care se refera misticii ca suflet? Mai sapam

Freud s-a nascut evreu, a studiat el Qabala? Nu stiu, nu am citit nimic scris de el. Poate ar fi timpul sa recunosc "nevoia"?  Cum a explicat el hipnoza (am vazut ca a lucrat si in domeniul asta)?
Ca observatie, am vazut in biografia lui ca la 30 de ani (identificare cu un alt prag de crestere spirituala) si-a ars lucrarile. De ce oare? Cred ca ma voi canaliza totusi pe cartile lui scrise dupa 40 de ani

De unde legatura cu Qabala?
Am gasit intr-o carte numita Modern Magick, urmatorea interpretare a pomului vietii.
"O alta metoda de-a ne uita la Pomului vietii este numita Patru Lumi.

1. Lumea materiala - este lumea celor 4 elemente sau planul fizic unde actiuni fizice au loc.

2. Lumea formarii - este considerata de unii ca fiind planul astral, unde este baza a tot ce exista in  
    planul fizic (blue print). Se mai spune ca asta este lumea in care exista diferite ierarhii de ingeri.

3. Lumea creatiei
- ceva nu exista in sensul fizic. Se spune ca este lumea in care exista Arhanghelii.

4. Lumea emanatiei
- lumea in care exista gindurile lui Dumnezeu."

In alta parte am citit despre minunatul meu creier care emite unde-unde care imi dau manifestari... interesante

1. Undele beta.
Când creierul generează cu precădere unde beta, a căror frecvenţă este de aproximativ 13-30 Hz, este vorba de ritmul din starea de veghe: creierul se focalizează preponderent asupra lumii din afara sa sau rezolvă probleme concrete, specifice

2. Undele alfa. Când undele creierului încetinesc, ajung la un ritm mai coerent, şi poate fi văzut pe EEG un model ca o freză cu dinţii regulaţi, de 8-12 Hz. Aceste unde sunt prezente adesea când creierul este alert, dar nefocalizat, şi majoritatea oamenilor pot genera unde alfa atunci când au ochii închişi, chiar dacă şi numai pentru o secundă sau două. Frecvent, undele alfa sunt asociate cu starea de relaxare şi de calm.

3. Undele teta. Când starea de calm şi relaxare alunecă către somnolenţă, creierul trece la unde mai lente şi mai ritmice, cu o frecvenţă de 4-7 Hz. Oricine poate genera acest gen de unde, cel puţin de două ori pe zi: în acele momente pasagere când trecem de la starea de veghe la somn şi când trecem de la somn înapoi la starea de veghe. Starea teta este însoţită de imagini neaşteptate, imprevizibile, asemănătoare viselor, dar foarte vii (cunoscute sub numele de imagini hipnagogice). Adesea, aceste imagini surprinzător de reale sunt însoţite de amintiri intense, în special amintiri din copilărie. Undele teta oferă acces la subconştient, la reverie, la vizualizarea benefică, revelaţii neaşteptate, inspiraţie creatoare. Este o stare misterioasă, derutantă, cu un potenţial creator înalt şi chiar iluminatoare, dar experimentatorii au întâmpinat dificultăţi când au vrut să o studieze, pentru că este foarte greu de menţinut, oamenii având tendinţa de a adormi imediat ce încep să genereze cantităţi mari de unde teta.

4. Undele delta. Având o frecvenţă extrem de scăzută (0,5-4 Hz), undele delta sunt produse în timpul somnului profund fără vise. Prezenţa lor este cel mai adesea asociată cu procesul complet şi amplu al regenerării fizice şi al refacerii ori menţinerii sănătăţii.

Deci misticul imi spune de 4 lumi si creierul meu emite 4 frecvente diferite. Concluzia logica este: Ca sa ajung in lumea ingerilor trebuie sa-mi duc creierul in starea alfa si sa o mentin. Etc.
Ca sa ma intilnesc cu un arhanghel ma duc in lumea 3-a, trebuie sa-mi incetinesc si mentin frecventa undelor emise de creier la starea teta.

M-am gindit numai eu la asta? Nu!

www.yogaesoteric.net/content.aspx

Deci nu mai trebuie sa fiu nici calugar, nici yoghin ca sa ajung la starile respective, nici macar nu trebuie sa tin post! 

Si totusi cum? Ce va trece prin cap?

Cu ce sa asociez Supraeul? Definitia lui Freud ma duce cu gindul la definitia "spiritului" mistic. Misticismul si doctorul vorbesc de acelasi lucru dar termonilogie diferita? Nu stiu! Mai sapam:)

Altceva! Aceasta interpretare a Pomului vietii, mai imi da ceva: procesul materializarii in plan fizic.
Autorul da un exemplu:
"Hai sa spunem ca ai "nevoie" de un suport pentru hirtii.
Tu vezi "nevoia" ceea ce te duce in Lumea Emanatiei (4).
Apoi tu incepi sa "vizualizezi" suportul. Este facut din lemn, mai inalt in spate decit in fata ca hirtiile sa stea la un unghi bun, are un prag jos care sa tina hirtiile sa nu alunece- Esti in Lumea  Creatiei. (3)
Acum, treci la "actiune" tu mergi si cumperi lemnul, il tai la dimensiuni, ansamblezi suportul, il vopsesti cu o vopsea draguta. Esti in Lumea formarii (2)
Asezi hirtiile in el si iata operezi in lumea Materiala"

Suna familiar, nu? Intentie, vizualizare, actiune, recunostinta pentru manifestare!
"The secret" nu era un prea mare secret daca exista de cel putin citeva mii de ani:) Desi nu constientizat procesul exista si functionam in baza lui.
A pomenit cineva de barbatul care isi bate nevasta.
Scenariu real: "Simt ca trosnesc din toate incheieturile, am "nevoie" sa ma descarc." isi spune el. I s-a mai pus lui pata pe vreo doi pe la serviciu, 3 prin autobuz dar aia erau barbati si pareau mai puternici decit el. Vine nevasta sa-i puna ciorba in fata, intra barbatul in etapa "vizualizare". Se vede carand palme, aude plescaiala palmelor pe obraji, "nuuu - aud vecinii si lasa urme, daca palma o fac pumn si aleg burta, a si dupa ceafa nu lasa semne - poate face un cheag de singe la cap si scap de ea, raman cu casa si-mi trag una mai tinara."
Motivatia invocata: ciorba nu este suficient de calda, nooo - nu-i suficient de rece si trece la "actiune".
A terminat treaba si admira "operarea" in lumea reala. Wow, o fiinta omeneasca este in fata lui indoita de durere, care ii poarta copilul exact unde pumnii lui au lovit mai devreme - ii satisface instinctul de reproducerecare, ii satisface instinctul sexual, fiinta care ii pune in fata farfuria cu mincare sa-i satisfaca instinctul primar de foame si la ce o mai fi ea buna pe acolo. Cine are timp de asta? EL se simte bine! acum, in secunda asta!
Legea omeneasca nu se aplica pentru ca nu este reclamatie! Popa si-a pierdut credibilitatea!
Si totusi, este ceva acolo care se manifesta "dupa fapta si rasplata", i-a timp sa se manifeste si de multe ori nu este identificat! In cazul de mai sus manifestarea a durat 11 ani! Cheagul de singe s-a format, dar la el in zona gitului s-a desprins de acolo si s-a plantat in creier, dusa a fost partea stinga. A ramas stapin pe casa cum si-a pus intentia, cu o femeie cu 15 ani mai tinara (cum si-a pus intentia)... ca sa sa-l ingrijeasca paralizat intr-o casa goala! Ups! Ce i-a dat planul peste cap?
Nici casa si nici femeia nu-i pot da sanatatea inapoi! Oricum din durerea manifestarii intentiilor lui, el creste, se extinde spiritual! Nu?
Cu alte cuvinte cind un urmas de-al lui Freud nu este la indemina + un maestru spiritual, este o parte din om care are grije sa balanseze. Iar, nimic nou, Isus a spus: "Cu masura cu care masori ti se va masura!"

In fine!

Ce era cu Supraeul lui Freud? 

Cu drag,
Iuliana

PS: Bazat pe o experienta anterioara simt nevoia sa fac urmatoarele precizari: nu apartin nici unei organizatii, nu am nimic de vinzare si nu scriu nici o carte, nu sunt pro si contra la nimic, incerc numai sa inteleg! Atit! Si daca procesul bananaielii intelegerii mele naste macar o intrebare in mintea cuiva sau da cuiva o varianta de raspuns, care sa-l duca unde doreste el, eu sunt profund recunoscatoare.

Modificat de: miron (2009-03-24 11:27:55)
dara
e doar o abordare ( 2009-03-25 00:17:56) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 59

Freud a avut meritele lui legate de inovare intr-un domeniu relativ nou. A studiat, a scris lucrari, a revenit asupra lor...dar in capul oamenilor a ramas 'libido-ul' :). Ma rog, e o gluma, insa nici eu nu ma dau in vant dupa operele lui, nu ca as putea sa judec de pe pozitii egale sau ceva de genul asta. Ce mi s-a parut mie interesant e ca el a fost medic si a constatat ca dom-le, pe undeva niste chestii pe care le tratam medical pornesc, de fapt, de la psihic. Si s-a apucat omul sa studieze. Bravo lui! :)

Freud a asezat in centrul personalitatii, ca motor, principiul placerii. Frankl pe al cautatii unui sens. Adler - principiul puterii...si tot asa, s-a cautat un determinant, dar s-a nimerit ca Freud sa fie cel mai popular.

In termeni mai lumesti:

eul =>
A1.eu, persoană de culoare, sunt cazut in freza dupa tipa aia chinezoaica
B1. m-as duce la o bere cu baietii

supraeul=>
A2.mi-a zis mie mama sau lumea...etc ca "relatiile interetnice nu-s chiar asa grozave" (si chiar daca m-am opus aberatiei, pe undeva ma roade)
B2. daca nu te sacrifici pentru ceilalti, esti egoist

inconstientul/subconstientul => de ex. creierul uman inregistreaza nush cate miliarde de biti de info pe secunda din jur/mediu...ar fi complet zapacitor sa dam atentie unei cantitati atat de mari de informatie...si atunci selectam, o parte ramane in constient, o parte e si ea pe acolo inregistrata si ramane, dar ii zicem subconstient (sau inconstient, etc.)
Aleg A1 si renunt la A2 sau aleg B2 si renunt la B1...una din ele ramane in constient si o planificam cu mintea, cea la care am renuntat ne mai inteapa uneori fara sa stim prea bine ce ne nemultumeste.

Bineinteles ca e un exemplu minuscul...sunt n si n situatii si cazuri. Dar pe bune ca daca ne iei la puricat, ies niste 'scheme cognitive' de nu stiam nici noi ce zace p'acolo si de ce nu ne ies unele lucruri...sau de ce facem alergii.

A, deductiile Iulianei mi s-au parut foarte interesante, cu amendamentul ca da, putem spune ca un copil de 24 de ore chiar nu are personalitate. Aia se consolideaza cam spre finalul pubertatii, pana in prima tinerete. Putem spune că...copiii au temperament, preferinte, dorinte, nevoi, temeri, nu neaparat personalitate 'in sens stiintific', pentru ca nici psihicul nu are toate functiile dezvoltate, unele chestii apar destul de tarziu.

dark
Comentariu ( 2009-03-25 09:34:15) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 161
Draga Cris

Intr-adevar in primele 24 de ore nevoile copilului sunt trei: aer, lichid, caldura... toate le primeste de la mama sau, ma rog, de la cei care il ingrijesc.

Dar pe de alta parte copiii mnanifesta de mici personalitate: dorinta de cunoastere, asculktare, trairi... Il vad pe Matei si imi dau seama ca in el se duce o lupta intre ceea ce simte, ceea ce vrea si ceea ce reuseste sa transmita...

Intr-adevar dupa pubertate se definitiveaza personalitatea, dar precum Cimentul... il poti modela ana se intareste, dar compozitia lui este cea initiala...

BB
dara
Re:Comentariu ( 2009-03-25 11:54:32) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 59
Daaa, si suntem toti oameni, corect :)
E ca si cum ai zice ca o bordura, un asfalt, o dală, o plomba d'aia veche si mai stiu eu ce, nu conteaza prea mult ca finalitate, tot de la saci de ciment au pornit.

Copiii manifesta componente ale personalitatii. E posibil sa le manifeste la niste varste si apoi unele trasaturi sa dispara cu totul, sa fi fost ceva specific varstei si etapei de dezvoltare, iar personalitatea viitorului adult sa nu mai fie deloc aceeasi.

A si printre nevoi mai sunt si cele de afectiune, de securizare, de exemplu. Altfel ar fi bine merci si copiii abandonati, care primesc totusi aer, lichid, caldura...si totusi nu sunt. Au carente mari mai tarziu. Si au aceeasi compozitie, tot oameni erau :)
Modificat de: dara (2009-03-25 11:55:06)
dark
Re:Comentariu ( 2009-03-25 14:52:36) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 161
Ma rog, intream in filozofii si riscam sa divagam. Eu sunt convins din experienta ca multe dintre aspectele viitoare ale personalitatii individuale le regasesti in copilarie... Asta vroiam sa spun... Adica doar sublinam un punct devedere conf caruia totusi copilul nu este lipsit de personalitate pana la pubertate cand nu se formeaza ci eu consider ca doar se cristalizeaza personalitatea adultului. Bazat pe ceea ce era individul in copilarie dar si pe experienta personala ulterioara
horex
Personalitatea copilului ( 2009-03-25 15:02:56) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 609
Eu cred ca e cam devreme sa spui personalitate. Acum depinde si cum o definesti.. de la asta pleaca tot. Eu cred ca un copil invata ... experimenteaza intr-un fel sau altul. Sa spui despre modul in care experimenteaza ca sunt manifestari ale personalitatii cred ca e mult. Mai cred ca la pubertate se cristalizeaza personalitatea pentru ca atunci arunci ce e rau sau nepotrivit pentru tine si ai o alta putere de a intelege lumea. Personalitatea se formeaza nu cred ca ne nastem cu ea programata genetic.
black_angel
Comentariu ( 2009-03-25 17:26:42) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 52
 Voi incerca sa fug de definitiile stiintifice, deoarece sunt convins ca sunt altii mai culti si mai destepti ca mine, care au spus cam tot ce era de spus din punct de vedere stiintific.
Pentru mine personalitatea este rezultatul slefuirii innascutului de catre experienta. Pana de curand as fi spus ca personalitatea este exclusiv rezultatul experientei, insa vazand cat de diferiti sunt cei doi copii ai mei, crescuti practic in acelasi mediu, sunt silit sa imi reevaluez parerea. Baiatul a respins inca din fasa experientele "riscante", in timp ce fata s-a dat in vant dupa ele. Baiatul are tendinta de a nu aloca decat timpul minim necesar unei activitati, fata poate repeta de n ori aceiasi operatiune - si sa se bucure de fiecare data cand finalizeaza. De unde diferentela astea?! Nu im pot explica. Probabil in timp diferentele se vor estompa: vor veni alte si alte experiente de viata, alte si alte norme morale care vor limita placerile initiale ale nou-nascutului. Care placeri se pare ca nu sunt guvernate doar de instincte (nu inteleg nici acum cum de instinctul de conservare o lasa pe fi-mea sa se bucure cand era "lansata" in brate). 
dara
Re:Comentariu ( 2009-03-25 23:10:39) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 59
Draga Black, daca o sa ai timp, cauta pe net (e adevar, apar chestii multe in engleza) despre 'caracteristici' ale primului copil, ale celui de-al doilea si tot asa.

Din observatiile mele, cu rare exceptii, la familiile cu 2 copii primul e mai mereu mai speriat sau mai precaut sau mai responsabil, iar al doilea experimenteaza mai mult, e mai curos, mai putin docil - asta pe scurt si bineinteles ca exista nuante. Tie iti pare ca sunteti aceeasi parinti, dar eu cred ca pur si simplu fiind voi in perioade diferite de viata, intr-un fel sunteti un pic altii. Se spune ca la primul copil si parintii sunt mai anxiosi decat la al doilea, cand, fara sa-si dea seama, sunt mai relaxati fiindca s-au descurcat cu primul. Sincer, eu imi doresc sa imi pot creste primul copil (inclusiv de la concepere, ce anxietati transmit) ca si cum ar fi al doilea :).
Gandeste-te la familiile cu 2 frati pe care le cunosti, cum e primul si cum e al doilea...dar daca poti sa observi asa, macar pe vreo 10-15 perechi de frati.
Chiar si la gemeni se aplica partial ca-s tratati diferit, chiar daca-s aceiasi parinti (nu ma refer la chestii cantitative, ci la chestii putin mai subtile).
Chiar nici nu poti spune ca au aceeasi experienta de viata, numai si pentru ca unul din copii nu a avut un frate mai mare care sa existe in familie, a avut doar 2 parinti, iar al doilea a avut un frate mai mare. Asta ca un minim.

Normal ca ce vede Dark, temperament, preferinte temporare, reactii stimul-raspuns exista. SI ce ai zis tu, experienta, exista...doar ca mai e si a treia posibilitate. Cand omul isi da seama ca nu e obligat sa fie in totalitate rezultatul geneticii si al mediulu/experientelor si sa gandeasca "asa sunt eu" si sa tina cu dintii de asta. Poate sa schimbe unele componente. Adica 'ok, am tras concluzia la un moment dat ca treaba asta sta asa", dar poate mai existau si alte reactii/concluzii posibile de integrat in fiinta noastra. Cea veche a fost ok la momentul respectiv, dar acum pot alege sa gandesc/reactionez altfel. 
black_angel
Re:Comentariu ( 2009-03-25 23:47:50) uptop
userphoto
Bucuresti, Romania
Membru din: 2001
Postari: 52
 Exemplul dat de mine venea tocmai din cauza ca am putut vedea cum au reactionat cei doi copii cam in aceiasi perioada (frageda) a vietii- aproximativ 2 luni. Daca pe fi-miu jocul "tâta mare" l-a facut sa urle, pe fi-mea a facut-o sa rada ccu gura pana la urechi
Pagini: 4
1 2 3 4 go-next go-last
Comentarii: 33
ultimul comentariu
uptop

Adauga comentariu

Copyright Horia Moga 1998-2018, Toate Drepturile Rezervate
itcnet
Forum Iasi | Prieteni, videoclipuri | Horia Moga foto&blog